Soldaten hemma igen, nästan

Igår var det då dags för den avslutande övningen för FS20 styrkan som nu  är hemma från sitt Afghanistanuppdrag. Mats, Sofia och jag åkte med Malmö Aviation till Stockholm kl. 06.45 igår och tog oss i sakta mak in till Armémuseet. På vägen dit tog vi en sväng till Kungsträdgården, där nu evenemanget ”Smaka på Stockholm” äger rum.  Västerbotten är också representerade såklart, där en av våra viktigaste matprofiler Ella Nilsson numera är matambassadör. Just när vi gick förbi höll Ulf Elving på att intervjua henne, det kommer väl i hans radioprogram som brukar vara på lördags, eller söndagseftermiddagen tror jag. Vi fick smaka på Stockholms vatten, som ska vara i världsklass och mest väntade vi på att saker och ting skulle öppna, vi var ju tidiga, och det mesta öppnade inte förrän vid 11-tiden. Vi gick i alla fall sedan tillbaka in bland mat-tälten och åt, så vi hade klart det tills vi skulle gå till ceremonin, och så gick vi bort och pratade med Ella i Västerbottenstältet, och fick ett litet smakprov där, en tunnbrödsskiva med Västerbottenssmör, souva-lax rökt och lufttorkat fläsk, en klick sikrom och något grönt - jättegott helt enkelt.
13.00 skulle samlingen på Armémuseets gård ske, så vi var där en stund innan och kunde fånga in Ingemar när bussarna kom och lämnade av dem, så att han redan då fick sin första hemkomstkram. Han verkade glad och nöjd i alla fall, så sedan fick de börja ställa upp sig och ceremonierna gick igång.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Internationella-insatser/Afghanistan--Isaf/Nyheter/OB-medaljerade-Afghanistansoldater/

Vi har fotat en hel del, så under dagen räknar jag med att kunna lägga in lite bilder också. Vi stod där mitt i solen och blev stekta i ca två timmar. Sedan var det fika och så skulle soldaterna avrusta, dvs. lämna in sin utrustning. DET TOG TID. Vi passade på att stå med Ingemar i kön, vi kunde ju prata och så under tiden tyckte vi. Så halv fem var han då äntligen klar. Då var de ett gäng som skulle sova över hos en av killarna som bor i Stockholm, så de skulle åka dit där, sova en stund och duscha och klä om, för att sedan på kvällen allihop i kompaniet gå ut och äta tillsammans. Vi hann i alla fall ta en glass tillsammans och önska honom en trevlig kväll.

För oss var det sedan också tid att börja vår hemfärd, så det blev tunnelbana till Alvik, och därifrån buss till Bromma.

Vi var hemma igen vid 20.30 och det känns alltid skönt att vara tillbaka i Skåneland.