myggen är sena i år!

Man kan säga att summan av saker och ting brukar bli den samma, så då kan jag konstatera att det där gäller nog även för mygg!
Om vi nu har haft väldigt lite med mygg tidigare i sommar, så kommer det nog ändå att bli som annars om åren, för nu är det väldigt gott om mygg, jag är totalt myggbiten på benen!
Det värsta är ju att det kliar så förbaskat när man blir varm på natten när man sover, så då vaknar jag och måste klia, sedan får fötterna och en bit av benen ligga utanför täcket, annars blir jag tokig.
I morgon ska jag försöka att plocka lite hallon, då är det nog bäst att ta på skyddsoverall och stövlar! Där finns det i och för sig också en hel del getingar, så man kan nog inte vara tillräckligt försiktig.
Tänk, idag har vi haft nästan en hel dag med solsken, lite blåsigt också, så att det faktiskt har torkat en del.
Mats började tröska havre, och hans far har suttit på tröskan hela resten av dagen.
Själv har jag idag ägnat mig åt administrativt arbete, faktiskt varit jätteflitig och snällt slitit vid dator och skrivbord. Jag tror att min uppgift i vår storstadssatsning för Malmöskolorna att komma ut till en gård på ett besök nog har lyckats, i alla fall så här långt, om sedan allting kommer att funka när det verkligen är så långt det vet man inte, det är bara att hålla tummarna.
Nu ska jag kolla väderprognosen, sedan får det vara nock för idag.

med risk för att vara tjatig...

...så vill jag bara meddela att  det bara regnar och regnar, bara idag har vi fått 20 mm igen, det är så blött så att det känns som om man har hamnat i en sjö.
Mats har resignerat och tror inte att vi över huvudtaget kommer att tröska något mer, och kanske har han rätt, slutar det inte att ösa ner, så går det ju helt enkelt inte att köra på åkrarna, det som står där är dessutom helt sunkigt, blött och mer eller mindre fullt med sporer som blir svart damm om det torkar.
Men ingen vet, det är ju ändå augusti, så vi får väl se.


ännu en regnig söndag

Nu börjar man verkligen tröttna på den här blötan, återigen har det kommit några millimeter, och de gör att allting är helt dyngblött.
Igår lördag var det annars riktigt fint på eftermiddagen, och det kändes  som om det fina vädret var på väg tillbaka igen, men säg det som varar?
Vi var ute med hästarna ett tag på eftermiddagen, Mats tömkörde Balder med nya selen på för första gången, och jag sadlade Pascha med nytt schabrak och nytt träns och red honom litegrann. Riktigt kul, men dom är festliga de här två, ingen vill gå utan att den andre är med, så jag kunde inte rida med Pascha mer än ett tiotal meter från Balder, och han i sin tur, travade bara när han var på väg mot Pascha, man kan ju bara skratta åt dem, att de är såna kompisar.
Säkert 25 år sedan jag satt på hästryggen, och det kändes lite ovant, att rida i shorts var heller inte någon bra idé, jag fick lite skav och kläm på vaderna av stiglädren, så faktiskt är det nog så, att ska man rida får det vara med långbyxor, och så ska ju hjälmen på huvudet också, nu fuskade jag även med det igår, och kände följaktligen att det var bäst att inte ge sig på för mycket vågade grejer heller.
Igår kväll hade vi lite kräftskiva med våra närmaste grannar, det var jättetrevligt, och det blev mycket prat och skoj, kräftor är ju så himla gott!
Jag hade gjort paj för att vi skulle få lite riktig mat i oss också, och så fanns det lite ost och paté och sånt också. Det blev nog ganska lyckat det hela, kändes det som.

regn, regn och åter regn

Nu börjar det här minsann inte att kännas klokt! På ca 2 veckor har vi fått 170 m.m. regn, nu känns det som om det är mer än nog.
Hästarna har fått en sjö ute i sin hage, och det klafsar om hovarna på dem när det går, ikväll så de smått missnöjda ut, gick upp där det är som högst och suckade, lät precis som om de tycker att där skulle de i alla fall inte behöva gå i vatten.
Åkerbönorna står i vatten också, och höstveten blev svart av allt regnet, och man undrar hur, och framför allt NÄR det ska gå att skörda något igen. Jaja, vi får väl se, man kan ju ändå inte göra något åt vädret.
Det värsta är att det ändå inte ser ut som om det skulle ge med sig heller, morgondagen ser på väderprognosen ut att bli likadan som idag, fin förmiddag och på eftermiddag lär det vräka ner igen.
Vår fina havre som vi ska göra julkärvar av har lagt sig, och man undrar hur f-n det ska gå att hugga den. Den ska ju huggas med självbindare, och kärvararna måste vara torra när de lagras in, vi får vl helt enkelt se.
Nu har jag varit en riktigt gnällig bonde, fast jag tror att många tycker att det är jobbigt när det forsar som det gjorde idag, de som får översvämning i källarna är nog heller inte så förtjusta tänker jag mig.
Här i Sverige är vi inte vana vid sånt här, vi vill ha ett mer lagom väder tror jag.

söndagkväll...

Jaha, så har en vecka gått igen, och det har varit en riktigt regnig vecka!
Nu är allt så blött, så nu kan vi inte ge oss ut med tröska eller heller få pressat halmen, kass. Konstigt att det ska vara så mycket av en sorts väder åt gången, det hade definitivt varit bättre om det hade väntat lite med allt det här regnet.
Såg idag att en bonde som vi känner hade blivit intervjuad av Sydsvenskan, och han hade sagt att han kunde nog inte vara hemma, och vänta på att det ska gå att tröska, för han blev så uppstressad att han nog snart stod och bara hoppade upp och ner. Det där hjälper ju i och för sig inte, men det ligger nåt i det han säger.
I alla fall så kunde vi p.g.a. regnet, eller kanske då, tack vare, åka på fest uppe på Vejbystrand igår, och stanna över t.o.m. Vi hade lånat husvagn av en kompis som vi och Mats bror med fru övernattade i, det var faktiskt riktigt praktiskt, även om jag verkligen inte är någon husvagnsfantast, och inte kan tänka mig att köpa egen husvagn. Men just såhär var det ju praktiskt. En verkligt trevlig fest i tält ute i trädgården, och som tur var, inget regn under kvällen.
När vi kom hem röjde vi ur husvagnen, och sedan har Mats jobbat i torken, ett torn hade blivit för fullt så veten rann över igår innan vi åkte, och då bara lämnade vi det, men nu har han tagit hand om det, och torken går igen.
Jag kollade hästarna, städade poolen och lite sånt där pyssel.
I hästhagen är det återigen blött, jätteblött t.o.m. så att det klafsar om hovarna när dom går, fast det kommer väl att göra att gräset sätter fart igen också, och det är ju bra.
Nu ska jag nog gå och ta in min tvätt som har hängt ute sedan i fredags, den är kanske inte helt torr, men hänger den ute, blir den bara våt en gång till, och det känns ganska onödigt, jag ska skaka den noga, annars får jag bara med mig tvestjärtar in, och det är inte så kul.

på tröskan var det ja...

Precis som jag misstänkte, både idag och igår har jag suttit på tröskan, vi startade upp med full kraft igår, jag fixade lite snabbt lunch, och sedan var det bara att ta plats och ge sig ut på höstvetefältet. Jättesoligt och jättevarmt, och allt rullade på, men när jag hade fyllt två mindre vagnar, och skulle fortsätta att tanka av i en större vagn hände ett litet missöde, jag backade lite under tiden jag höll på att tömma, och kom då i en hållare på vagnen, så att det gick hål på tömningsröret, typiskt!!!
Jag fick ringa Mats, och sedan var det bara att packa och åka hem, alla klutar sattes in, Mats far kom också + en granne, och så fixades det hela på ett par timmar inklusive fika. Verkligen oflyt alltså, det som var så bra planerat, jag skulle tröska och de andra skulle köra fjolårshavren i tröskverket, så att den kommer bort, innan det är dags att lägga in nya kärvar, som sedan ska säljas som julkärvar
Idag hände inget sånt allvarligt, jag råkade bara backa in i en rishög, så en plåt därbak blev lite bucklig, men det kändes inte så farligt, ändå förargligt, jag brukar aldrig göra sånt, men någon enstaka gång så här får man kanske acceptera, fast det känns inte kul, och så går det alltid åt en massa tid till att fixa till skadorna. Nu har jag just tittat på väderprognosen, och den ser inte så bra ut, kan bli åska och regn i morgon, och då blir det inget tröskande, vi får väl se.

översättning

Jag har just startat på en översättning som jag har blivit ombedd att göra redan i våras, kanske man får ta ett tag...
Det är en kvinna som håller på med zonterapi, kinesiologi och sånt, som även vill kunna marknadsföra sig på engelska.
Egentligen gör jag inte just översättningar till engelska, men tänkte att det ska väl inte vara så svårt, det får väl bara ta lite tid, så ska jag nog fixa det. Två A4 sidor är ju inte hela världen. Förra året gjorde jag översättningar från tyska till svenska, DET var verkligen en utmaning! Två häften om ekologiskt lantbruk, och om hållbart skogsbruk på sådär 40-50 sidor var. Det är jättejobbigt medan man håller på, men man lär sig ju en hel del, och vidgar sina språkkunskaper naturligtvis, även om man naturligtvis inte kommer i håg allt efteråt.
Men om den här damen nu ska få sitt infoblad på engelska någon gång, så får jag kanske göra det nu, för som sagt var, sedan sitter man på tröskan, och då blir det inte gjort så mycket annat, tid som blir över går åt till att fixa mat, och i värsta fall köra en maskin tvätt.
Så även om klockan är bortåt 21.30, så håller jag nog på en stund till.

Ännu en solig dag...

solen har gått upp igen, och man ser ännu en ny och underbar sommardag framför sig.
Jag har varit ute hos hästarna, de hade inte druckit särskilt mycket, jag antar att man inte blir så törstig av att äta blött gräs. Rena och fina har de också blivit av regnet, Balder som hade en ganska smutsig svans, har blivit riktigt fin.
Nu ska jag packa ihop lite papper och grejer och sticka till Höör, till LRF-kontoret. Jag ska skicka ut förfrågningar till gårdar om att ta emot studiebesök av Malmö-skolor under september, hoppas att det inte blir för krångligt att få ihop det!
Det känns lite, vad ska jag säga, som om jag är en smula sent på det kanske, så därför för jag väl lägga på ett kol och dra. Det blir MC:n idag, vi har ju för tillfället bara en tillgänglig bil, och den har Mats redan lagt beslag på.

96690-2

96690-2


information

ja, alltså, så blir det ju när man är ny och ovan, ska man kanske börja med att berätta något om sig själv?
Jag heter Ingrid Jönsson och är lantbrukare, eller bonde om man så vill.
Så det här kommer nog att handla mycket om lantbruk, eftersom det är det som förekommer mest runt mig och det jag håller på med.
Jag är ju även en s.k. skolbonde och jobbar en del med att sprida information om det som händer i lantbruksvärlden till elever och lärare av olika slag.
Det var lite info, kanske kommer det mer efter hand.

Blogga?

Det här blir spännande, nu har jag tänkt börja blogga, har egentligen ingen aning om hur det här går till men man får väl prova sig fram. Vissa dagar känner man ju för att bara skriva och skriva, och då kanske det är just på en blogg det ska skrivas, idag är första dagen på länge man har gett sig tid till att sitta vid datorn över huvudtaget, vem kan med att sitta här och uggla när solen skiner och det är sommar och härligt?
Jag försöker ändå att ta en daglig koll bland mina mail, så att man inte helt tappar kontakten med den världen, eller missar något viktigt.
Som bonde är man väl annars mest förtjust i att vara ute och hålla på, dessutom är det ju den här halvan av året som det händer mest ute på åkrarna, hade det inte blivt den här regndagen hade jag med all säkerhet suttit på skördetröskan vid det här laget, och definitivt inte vid datorn.
Mats, min sambo, kommer hem om en stund, då ska vi fika, och sedan misstänker jag att vi ska gå ut och städa silos och torkanläggning. Vi har två vagnar höstvete, och en full tank i tröskan som ska in i torkssystemet, inte kanske just för att det behöver torkas så mycket, men röras runt lite och åka in en silo i alla fall.
Så efter de här drygt 50 millmetrarna regn som vi har fått det senaste dygnet behöver vi ett par dagar sol och värme igen, innan vi kommer ut på fälten igen.
Jag får passa på att göra lite annat jobb under tiden, som då blir mer kontorsbetonad verksamhet.
Nu ska jag se om jag kan få ut mitt första inlägg på min blogg... spännande, som sagt var.