grå-grått

Det är ganska märkligt tycker jag, att det är såhär grått och konstigt när meterologerna påstår att vi är inne i ett högtryck, då borde det väl ändå vara lite klarblå himmel och sol. Ja, man får väl tro att meterologerna vet vad de pratar om, jag har ju inte deras kunskap. I alla fall så tittade jag på SMHI för en liten stund sedan och enligt långtidsprognosen så kan det både bli lite sol och en och annan minusgrad framöver. Den lokala väderkillen på radio malmöhus sa att det t.o.m. skulle kunna bli lite snö och snöfnog på söndag, men det vill jag ju se först!! Ingen vinter utan någon liten snöstorm i alla fall, det får man ju verkligen hoppas. Våra nya grannar som vi hade bjudit hem förra helgen sa att det inte var något problem för dem, då kan man ju helt enkelt stanna hemma, sa de. Vi vet.
Nej, som det var vintern 1979 när Skåne försvann, som det heter, får vi nog inte igen. Även något av de första åren när jag bodde här ute var det ju rejäla drivor uppe i Kyrkheddinge när jag skulle till jobbet på Hvilan, men jag kom dit alla dagar jag skulle, och jag kan när som helst minnas hur häftigt det var att köra genom de upplogade snövallarna, det kändes som att köra genom en vit tunnel, lite farligt om man skulle fått möte med t.ex. snöplogen eller nåt annat stort fordon, men det gick bra alla gånger. Men det kunde ju vara en upplevelse för dem som är unga idag, de flesta har ju knappt varit med om hur det kan bli.

Det är ju flera år sedan det såg ut såhär! Det känns som om det faktiskt är på tiden igen, och det kan ju visst det hända, än så länge har vi ju hela februari framför oss, och det är ju ofta då som det kan bli snö och kallt.

grått och geggigt

Fortfarande lika grått och geggigt, jag som hade hoppats på lite frost idag, kanske blir det till i morgon, tittade just på SMHI och det verkar faktiskt som om det ska bli lite lägre temperatur fram i veckan, nu närmar sig ju februari och Mila-mässan, då är det ju ofta att det blir både kallt och kanske t.o.m. snöoväder. I alla fall så ska vi inte åka någonstans på ferbruari-lovet i år, för om inte så brukar det ju vara just då som det kan slå till med en liten snöstorm.
Idag har jag istället mest suttit här och grejat med olika saker, pratat med en som hade läst om min vädjan i Land om fler besöksgårdar. Hon hade tillsammans med sin man en stor strutsfarm, och det kan ju vara ett spännande studiebesök, visst och sant!
Bra är att de som har ringt och hört av sig är från nordvästra hörnet, där är det ju trots allt lite ont om ställen för gårdsbesök.
Så har jag fixat lite med foton, och kan bara säga att jag känner att det är något som jag verkligen inte helt behärskar, jag har väl heller inte just något jättebra program för detsamma heller. Vem vet, det kommer sig väl efterhand som jag behöver det mer. Jag får försöka att samla med mig lite kunskap när jag är i Höör och grejar med sånt. Jag ska ju dit i morgon, så då får jag även komma ihåg att jag ska scanna bilder till mina bildspel. Just nu är det ju inte precis något på gång för skolorna men snart nog är man där.
Jag passar även på att lägga in bilden på min fina julklapp från Ingemar.


bondelördag

För oss bönder är det inte så stor skillnad på vardag och helg, skillnaden brukar ligga i att de företag vi handlar på när vi ska ha reservdelar och annat är stängda på helgen. Men så är det inte den här helgen, för idag är det öppet hus på Lantmännen maskin och Agroma här i Staffanstorp, och då minsann, är det lite så att bönderna strömmar till från när och fjärran. Och faktiskt t.o.m. mer långväga gäster som t.ex. från Halland såg vi, Fredrik från Bonde söker fru. Verkade som om han är inne på att köpa ny traktor, i alla fall provsatt han en Valtra på Lantmännen, och diskuterade tydligen en hel del med säljarnan där. Trots allt kunde han nog vara ganska så anonym där, även om kanske fler kände igen honom, så var det i alla fall inte så att folk gick fram till honom och frågade, eller bad om autografer eller så. Han är nog ändå trots allt fortfarande lite blyg och då ska man ju inte skrämma livet ur honom mer än nödvändigt. Jag är ändå ganska så säker på att det var han.
Tja, det var väl det allmänna lördagsnöjet för bönderna i Staffanstorp med omnejd, jag får säga som Ingemar, min minsting sa, ah, det är ju mycket för att träffa folk man åker hit, själva maskinerna är ju inte så viktigt.
Fredrik Karlsson. Undrar om det var fler än vi som lade märke till att Fredrik var där?
Jaja, sedan är det hem igen, och Mats tycker ändå att han får ut och meka och svetsa lite. Nu fick han ju sett ett par exempel på hur han inte tycker att man ska bygga lastväxlare på maskinvisningarna, så då kan han ju fortsätta med förnyad kraft.


januari-trist

Visst är januari trist? Ja eller i alla fall när allting bara är grått blött och skitigt, det blir ju liksom inte varken eller. Det är nästan minusgrader, men ändå inte, marken är kall och hård, men det allra översta skiktet är slipprigt och kladdigt. Jag skulle föredra ett par minusgrader och snö! Allting blir ju ljusare om marken är vit, och renare, som det är nu är mest allting en enda gegga. Och ändå lite fruset, som t.ex. vatten till hästarna, egentligen är det inte fruset, men det är ingen idé att ha slangen liggande ut, för den blir frusen, och man måste stänga av tillflödet till kranen varje dag, annars fryser den också.
Ja, idag har jag i alla fall fyllt upp baljan, så det räcker ett par dagar i alla fall. Igår pratades det mycket om att det skulle komma snö och bli lite kallare, men nyss när jag tittade på SMHI så hade snömolnen i femdygnsprognosen ändrats till regnmoln, och det var bara någon natt som temperaturen beräknas sjunka ner under nollan. Jaja, det kan i och för sig ändra sig igen, men som det ser ut så är det ju då fortsatt grått och skitigt. Och blåsigt.
Kanske bra att det inte blev dammiddag nästa helg, nu blir det ju inte förrän i mars, så då är det kanske bättre väder, så att vi kan bada i tunnan. Det kan man ju i princip göra i vilket väder som helst, men det är mer optimalt om det är vindstilla och uppehållsväder!! För något tag sedan provade vi ju på att bada fast det var lite blåsigt och kallt, men då fick man ha på presenningen över tunnan, så att inte värmen från vattnet blåste bort, då funkade det, och så fick man ha mössa på sig, det blir inte bra om man sitter i varmt vatten, men blir kall om huvudet.

...eller?

ja, alltså NÄR överhuvudtaget har någonting blivit som man har tänkt från början? Vi ska gå på Arlövsrevyn med ett gäng andra bönder, och jag skulle hämta biljetterna hos en av dem som arrangerar det här. Jag ringde för säkerhets skull innan jag åkte hemifrån, och hon var ju då inte hemma, utan kom nog först hem närmare lunchen. Jaja, det jag skulle inhandla var inte något som det helt var panik med, så jag sköt det hela till längre fram på dagen. I stället bryggde jag mig en kopp kaffe, och läste ett par kapitel i Harry Potter, innan jag sedan satte igång med matlagning. Mats var på ridning med dottern, och killen sov till 12.00! Då hade jag tänkt väcka honom, men faktiskt var han uppe då. Jag gjorde Wilma-snitslar och klyftpotatis med hemgjord bearnaissås, och en cremefraiche-sås, kokta gröna bönor och sallad. Det blev gott. Mats föräldrar var också bjudna till lunch och allt blev lyckat, t.o.m. efterrätt idag, glass och jordgubbar.
Sedan kom Magnus, min son, och blev klippt. Han hade inte så bråttom, utan vi spelade spel, fikade och hade himla trevligt. Så vid halv sex skulle barnen till mamma, vi hämtade BILJETTERNA och det blev även en snabb runda i mataffären. Väl hemma igen fick jag elda i badtunnan, för det hade lagt sig is på den, så att jag får upp temperaturen.



helgerna slut

jaha, då är det måndag igen, eller nä, det är ju onsdag, men visst har det varit lite förvirrande då och då under helgdagarna ifråga om vilken veckodag det egentligen är.
Onsdagen den 7 januari 2009.
Idag känns det mer som att det är nu det börjar än den 2 januari tycker jag. Och egentligen blir det kanske först på måndag som allting verkligen kör på som vanligt.
Även om det har varit många klälmdagar och helgdagar så tycker jag att allting har gått alldeles för fort. Den här dagen då man bara skulle ligga i soffan och slappa vid tvn t.ex. inföll inte, läsa något vidare har jag heller inte hunnit, det blir som vanligt, stående i köket några minuter.
Det fick jag häromdagen även bekräftat att andra än jag gör. Ett par av våra hö-kunder kom och köpte hö, och så tog vi en fika med dem efteråt, och naturligtvis diskuterades allt mellan himmel och jord, och just det här med att ha någon bok i köket, av den praktiska anledningen att man då kan läsa ett par sidor emellanåt, om man väntar på att potatis ska komma i kok, ugnen ska bli varm eller nåt åt det hållet.
Idag ser det ut att bli en ganska solig dag, med lite minusgrader, och enligt SMHI en av de sista, eftersom det på fredag kommer att gå upp på plusgrader igen. Fast med tanke på att det är i början av januari, så är det nog inte våren som kommer än.
Nu är det dags att gå ut och utfodra hästen, och sedan får jag ta en tur till mataffären.