Helg igen

Det blev en kort vecka, redan idag torsdag är det helgdag igen, Kristi Himmelfärdsdag, solen skiner och utbudet av aktiviteter och utflyktsmål gör nog att det kommer att vara liv och rörelse ute runt om i byar och på alla möjliga ställen.
Själv ska vi lasta lite hö i bilsläpen, åka till Valleberga och leverera hö, samt fixa till på kyrkogården, tänker mig att det ser ganska så oordningsamt och trist ut där, ingen har varit där under hela våren.


Morsdag

Min ex-svärmor sa att man ska fira ALLT som överhuvudtaget går att fira, hur man sen firar är ju upp till var och en.

Igår när det var mors-dag firade vi det på lite olika sätt. Först och främst så hade vi inte ställt någon väckning på väckarklockan, utan sov till ca 09.00, det var ganska så skönt eftersom vi hade fastnat vid en thriller i lördagskväll (natt) som heter ”under belägring” Flera av mina favoritskådisar var med i den  - Tommy Lee Jones, Nick Nolte och Eric Seagull. Den var slut 02.40 tror jag, så då är det rätt OK om man kan sova till nio!

Just när Mats hade bestämt sig för att gå upp ringde hans mobil, det var en man från Dalsland som var intresserad av ett av våra stationära tröskverk, så det blev ett rätt långt samtal.

Sedan var det att försöka få ett bord till morsdags-middag på Staffanstorps gästis (www.staffanstorpsgastis.se ) som nyligen har bytt ägare, istället för att gå i konkurs. Vi hade egentligen gett Mats far middag för två i födelsedagspresent, men modern tyckte att morsdags-middag kunde vara en god idé, så då hängde vi helt enkelt med. Är man ute sent som vi, får man inte vilken tid man vill, utan vi fick bord 16.00. Det var ändå rätt OK eftersom jag skulle sjunga i kyrkan sedan kl. 18.00. Morsdagsmenyn var fullständigt underbart god. Först var det vit sparris med gravad lax, och vispat kryddsmör och sedan åt jag och Mats kyckling filé med kycklingkorv från Tockafarmaren www.tockafarmaren.se med ramslök och grön potatiskompott och ”di gamle” åt Röding med liknande tillbehör. Sååååååå gott! Tockafarmaren är ju leverantör till Nobelmiddagen, så där kan man utan några som helst omsvep säga - det bästa är gott nog!

Efter kyrkan, som var väldigt morsdags-inspirerad, vår körledare är en jätterolig person, och hon höll hela tiden på och påminde om mammor och morsdag osv, och det blev ganska så muntert i kyrkan, med applåder och skratt, så det var väldigt härlig stämning, det var kul, eftersom vi hade en gästande kör på besök från Teckomatorp. Hon och vår präst Johanna önskde varandra grattis på MORS dag  och fnissade och alla vi andra hade lika roligt.
Så sjöng vi "Jag blir så glad när jag ser dig" och som Åse från Teckomatorp sa - då ska man titta på varandra och se glad ut, så händer det saker i hos alla, och ja, det kändes jättehärligt. Återigen kunde jag konstatera att sjunga kör är roligt, och att jag måste vara en av de lyckligaste i världen, som både är körsångare och bonde.

Väl hemma igen hade Mats kommit på att han saknat desserten, så vi letade fram glass och körde en laddning kaffebönor i kaffekvarnen och stack sedan ut till ”di gamle” och drack kaffe och åt glass. Mysigt, mysigt, allt medan regnet strilade ner till betors och andra växters glädje.


Kosläpp i Tolånga 14 maj


lördag med två kosläpp

Igår lördag blev det  en fartfylld dag.

Efter fredagen, då vi ÄNTLIGEN hämtade hem vår EGEN lastmaskin, vilken ändå visade sig vara något som inte är helt OK med, men det får bli nästa veckas projekt, samt ett 50-årsfirande på kvällen, var det bara att studsa upp igen på lördagsmorgonen, ikläda sig ”LRF-uniformen” packa ihop lite give-aways och dra ut till ko-släpp på Alnarps Södergård, dvs. strandängar mellan Malmö och Lomma, där vi traditionellt har ett kosläpp såhär i mitten av maj.

Jag var där strax efter 10.00 och då började det redan komma åskådare. Själva släppet av kor, kalvar och en tjur blev vid 11.30-tiden. Jag tänker mig att det vid den tiden hade församlats ca 1500 pers för att se när korna skuttade ut på ängen.

Min kollega Annie hade med sig en liten mikrofon med högtalare, och gick och intervjuade djurägaren, företrädare för Skånes nötköttsproducenter m.fl.

Folk hade med sig picknick-korgar och slog sig sedan ner i gräset och njöt av dagen, jättehärligt. Jag hade med mig lrf’s Svarte-Petter-djurspel till barnen och nyckelband som det står ”Varför är gräset grönt när mjölken är vit?” på och delade ut till intresserade.

12.30 drog jag vidare till Tolånga 17, gårdsrestaurangen ute i Tolånga som även har köttbutik där de säljer både nöt och griskött och andra egenproducerade varor m.m. Där var det också ko-släpp och resten av min familj var där. Svärföräldrarna hade bestämt att de skulle ta ut en bekant till dem som fyllt 85 på lite överraskningsutfärd, där ko-släpp och lunch var första anhalten. Jag anslöt där och fick lunch även jag, sedan åkte vi vidare genom det skånska landskapet till Onslunda och Borstakongen. www.borstteknik.se Eftersom Ove, 85-årsjubliaren är en pigg och aktiv person som har varit möbelsnickare och är mycket intresserad av alla sorters hantverk tyckte vi att Borstakongen var ett lämpligt ställe, här fick vi också en visning av hur man binder borstar, både för hand och maskinellt, av två mycket engagerade och trevliga ägare.

Sedan bar det av söder över förbi Glimmingehus, mitt nedbrunna hus och ett litet stopp hos min kompis Helen, där vi hakade på vår släpkärra som Mats hade lämnat till henne med hästhö tidigare i veckan. Nu hade de tömt den och vi tog den med hem. På hemvägen beställde vi pizza hos vår bästa pizza-bagare Åse och så avslutade vi dagen hemma hos Mats föräldrar med pizza och öl. Väldigt trevlig dag. När vi kom hem ville jag se resterna av schlagertävlingen, som jag sådär lite halvslumrande tittade på, säkert hade det varit smartare att gå och lägga sig med en gång, men visst var det ganska så spännande när Sverige låg i ledningen till och från under ganska lång stund, om nu rätt låt vann kan man återigen diskutera många gånger, som vanligt.