midsommardag

20 juni och midsommardag!
Faktiskt känner man sig ganska sliten idag, även om jag personligen körde igår och inte tog en enda snaps ens. Det är nog en hel del beroende på att det har varit så mycket på gång på senaste tiden. Bara i den här veckan började måndagen med jättefint väder, det hade ju regnat ordentligt i fredags, så jag kände att nu, nu måste jag bara ta tag i allt gräs och ogräs i rabatten på norra sidan i vår trädgård.
Mats var på sluttampen med deklarationerna och gav sig iväg med sånt. Jag började först med en sån här IKEA-kasse, men den blev ju snabbt full, så sedan fick det bli rullebör. Simon som nu var själv hemma här hos oss skulle hjälpa till, och hämtade den. Sedan var det spade som gällde, gräva upp grästorvor och slå ur jorden, plocka bort så mycket smått ogräs som möjligt, och alla snärjmåror, nävor, mjölktistlar, vanliga tistlar och även nässlor. Jobbigt var det, men fint blev det! Russel var ju här hos oss några dagar den här veckan, och han tyckte att det var ganska behagligt att vara med, sniffa runt i buskar och bland blommor, eller bara ligga och slappa på gräsmattan.
Sedan under veckan har vi ju även gått över gräsfrö-fältet, det var inte så mycket som behövde plockas bort där, desto värre nere i vägkanten i veteåkern, massor och åter massor med luddlosta, här kom Bertil och Gull och hjälpte till, det var tur!
För att inget skulle få vara så där värst enkelt så dök SUK-kontrollören (fröodlingskontrollen) upp också, hon ansåg att vägkanter och Sari och MIchaels hästhage skulle klippas ner också, så Mats ringde dem, och så fick han åka till Svedala och få tag i reservdelar till trimmern och putsa gräs med den. Årets gräsfröodling är ju uppförökningsodling direkt från förädlaren, så det är ju lite extra noga med den.
Onsdagkväll kom det en tysk husbil körande, ingen som jag kände igen tyckte jag, men det var ju ändå ett par som skulle hälsa på oss. Det var lantbrukaren och den dåvarande ordföranden för en maskinring, där Mats först hade landat när han första gången kom till Tyskland. De hade varit i Sverige i tre veckor och kört runt, och nu var de på hemväg, men stannade över hos oss. Så då fick jag fixa till lite grillning och mat. Jättetrevligt, och visst, många gånger är det ju just de här oväntade besöken som är så himla trevliga.
Och så blev det midsommar...
Vi började dagen med att lasta gräsklippare, trimmer m.m. och åka till Valleberga och fixa till på gården där. Och hö till Helen. Nu blev det bara gårdsplanen som blev färdig, tiden gick, och till råga på allt så slogs en kniv av på gräsklipparen, och då gick det inte att köra mer med den.
Vi fixade även till på kyrkogården, och det blev jättefint, två riktigt röda pelargonier, några  tagetes, och några blå blommor, jag minns inte vad de heter. Jag hoppas att de ska trivas och hålla sig fina hela sommaren, för all del är ju då både pelargoner och tagetes säkra kort.
Midsommarafton firades i vanlig ordning hos AnnMarie och Lasse, och i år för andra året på gården i Ilstorps sandkultur. Lasse hade varit förutseende och satt upp tält, det var en himla TUR, för vid 21-tiden kom ett ordentligt regn och åskoväder. Efter hand så blev det ju kallt, det är ju inte just någon direkt sommarvärme än, så sedan fick det bli uppvärmning inne vid brasan, innan vi åkte hem vid ett-tiden.

nu ska regnet komma

man har t.o.m varnat på radio att det ska komma att regna från och med ikväll torsdag till och med till lördag. Jag har klippt gräset och tagit ut soporna och sånt som inte är så kul att göra när det regnar. Däremot har jag inte gett mig på att rensa rabatter och sånt, eftersom det känns som om det nog kan gå lättare när det är blött i jorden, vissa av de här ogräsen som jag vill ta bort går nämligen bara av om det är lite hårt och torrt i jorden, men jag tänker mig att om det är mjukare och lite blött i jorden så kan det gå lättare. Och om det ska likna rabatter med blommor och inte tistlar och nävor, så lär jag nog få ta ett tag på sina ställen.
Visst, klipper man gräset så ser det ju rätt snyggt ut på håll, men om man tittar lite närmare så sticker det upp blad och stjälkar från helt andra växter än pioner och lupiner.
Jag tycker ju inte att det är så himla roligt att hålla på med det där, men det är väl ändå lite så att jag helt enkelt får göra det ändå. Det viktiga är ju ändå att få bort mycket av det där innan det blommar, och sätter frön som sedan sprider sig i massor.

Ingemar och jag på hans studentfirande


Sommaren är här!

Såg till min förfäran att det är evigheter sedan jag skrev något överhuvudtaget alls, men så har också tiden mellan då och nu gått som en tornado ungefär. Nu är det den här veckan kvar, sedan börjar sommarlovet, och då ska jag i alla fall inte åka Skåne runt i tid och otid varje vecka, fast då dyker annat upp, som höskörd och liknande.
Jag har som sagt var varit på turné en del under maj. Det har varit besöksdagar för klass 5-6 på naturbruksgymnasierna i Bollerup, Ö.Ljungby och Önnestad, och så har jag deltagit på Framtidsvalets träffar för studievägledare, och det känns så himla viktigt, de är ju verkligen de som man känner att man behöver få träffa och berätta om den gröna näringen för. Nu har då även min minsting Ingemar tagit studenten, så nu är hans tre år på Bollerup slut, och jag tror faktiskt att han är ganska nöjd med det. Han har nog redan siktet inställt på nya mål, vilket ju i första hand blir militärtjänstgöringen i Arvidsjaur.
Det hela gick av stapeln i fredags, jag hade fixat plakat, och andra bilder, samt fordon för hemresan. Det var Ronny, min kompis Evas kille som har en riktigt häftig och stor Dodge som han ställde upp och transporterade hem studenten i. Det gick bra och Bengt bjöd in dem på smörgåstårta, så de stannade en stund och deltog i festligheterna.
Jag har inte pratat direkt med Ingemar sedan i fredags, de skulle ju på en fest ute i Spjutstorp, alla treorna, och han hade frågat mig om jag kunde hämta dem därute kl. 04.00 på morgonen, men vi skulle ju åka på utfärd med Torna lantbruksklubb till Bjäre på nationaldagen, så jag hade sagt att om han kunde fixa det på annat sätt så hade det varit jättebra, och när jag lämnade tillställningen i Kornheddinge sa han att det var fixat, och igår var de ju på bröllop hos kusinen Sofia, så vad jag har förstått så hade han kommit hem och var även med på bröllopet.
Ja, idag är det 7 juni, och jag har varit hos min sångarkompis Tove tillsammans med övriga körmedlemmar på eftermiddagskaffe i hennes koloni i Lund, det var jättetrevligt, men lite kallt, och regnet hängde över oss tyvärr, nu ska vi bara åka och EU-rösta, och hämta med oss pizza hem sedan.