ny dator!!

Ah, äntligen är jag igång med min nya dator!!
Det är nästan 3 månader sedan jag köpte den, men det har bara inte blivit av att den har kommit igång, den gamla funkade ju s.a.s. fortfarande. ja, alltså den funkade verkligen, även om den var långsam som en snigel, men det gick att använda den. Nu ska jag bara vänja mig vid allting som är nytt, och att saker och ting går så snabbt, jag antar att det går rätt snabbt ändå, för tillfället tycker jag att tangentbordet är litet och fjuttigt och jag har lite problem med att få rätt på alla tangenter och hur jag trycker på dem.
Med tiden ska jag också mer jobba med bilder och sånt, det ska bli roligt!!

Soligt, men inte så varmt

Helt OK faktiskt att värmen avtog lite, det var nog egentligen ingen som var riktigt beredd på högsommar direkt efter de kalla vårdagarna.
Växtligheten mår för tilfället nog också väldigt bra, och man kan verkligen prata om att det växer så det knakar. Vi är mitt uppe i att försöka få ordning på vår nya nisch med vallskörd, hö och ensilage i småbalar. Mats har tillbringat ett par dagar i telefon med att försöka få någon rätsida på pressar och plastare. Jag tycker att det är svårt, jag kan inte så mycket om det här, jag har ju mest varit förbrukare, och då i allmänhet mest varit intresserad av den färdiga produkten hö och ensilage och kvaliteten på den, vägen dit och tekniken som har använts har jag inte så stor kunskap om.
Sockerbetorna börjar stå fint i rader nu, och Mats var ute och bekämpade ogräsen i morse. Just på morgonen var det inte mer än ett par plusgrader och t.o.m. lite vitt i gräset. Jag antar att det var en av de omtalade "järnnätterna" som brukar förekomma så här när man tycker att det i princip är sommar.
Rapsen blommar för fullt runt om oss, häggen är överblommad och syrenerna blommar. I år blev det knappt någon dag alls mellan hägg och syren, för det var väl då Jeppe på berget skulle ha ledigt? Eller var det någon annan sån där gubbe? Det där måste jag försöka få koll på hur det hänger ihop egentligen.

Är det det här som kallas sommar?

Med en gång smällde det liksom bara till och blev jättevarmt och all grönska helt bara exploderade, som om en trollkarl hade sagt simsalabim och lite lätt smällt med trollspöet på alla träd och växter!
Rapsen blommar och allt annat växer så att det knakar.
Regnet som kom är nog för länge sedan förbrukat, och som den bonde jag är, kan jag bara konstatera att det hade nog varit läge med lite nytt regn igen.
Även om det, som sagt, är förgörande vackert nu om dagarna.
Under de stilla kvällarna kan man åter höra göken och näktergalen nere från ån, så otroligt vackert och speciellt. Trots att vi är storstadsnära bönder har vi ändå de här fantastiska naturföretéelserna alldeles runt hörnet.
Vår häst Balder fick förra veckan åka till Östarp, där han nu ska få träna lite igen på att "gå i selen" Ja, alltså själva jobbandet är nog inte utan att det går jättebra, det är det där med att dra vagn och folk efter sig som vi är lite osäkra på om han riktigt är med på, men det kan också mycket väl vara så att han bara behöver få träna lite extra. På så sätt blev lilla Pascha ensam hemma och har lite tråkigt, men vi är hos honom så mycket vi hinner, och han har katterna som sällskap också. Jag tycker att det även ser ut som om han passar på att ta det lilla lugna när nu inte Balder är här och stökar med honom.
I söndagskväll tog vi en liten titt på betorna, och jodå, de är på väg upp, om än ganska små. Vi kan redan konstatera att det nog blir en del dubbelplantor, precis som Håkan befarade, sättaren börjar bli sliten, och cellhjulen behöver egentligen bytas, men ev. kanske hela maskinen byts ut inför nästa säsong, vi får väl se.
Igår, på den numera nedlagda annandag pingst, var jag på lärarhögskolan och träffade klassen som i förra veckan hade varit ute på sina gårdsbesök.
Överlag var det bara positiva tongångar, och de som inte var helt nöjda, var lite besvikna över att de inte hade fått prova att köra traktor. Ja, ja, det är inte alltid man kan få allt, tyvärr.
Till min glädje var det när jag kom, som att komma in i en klass på ett naturbruksgymnsium, här pratades om gödsel, såmaskiner, traktorer, mjölkrobot, kalvningar och grisningar och ensilage med ett språk som jag är säker på att den här klassen inte har haft tillgång till tidigare, helt enkelt jättehäftigt!
Alla verkade så entusiastiska också, och hade verkligen fått med sig den känslan för jordbruk som jag och Maria önskar att alla ska få. De har helt enkelt fått "lantbruksglasögon"!

1 maj

Så kom äntligen regnet!
Jag säger som broder Tuck i Disneys Robin Hood - "Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!"  Alltså verkligen, tack för regnet, vi fick 24 mm under dagen på 1 maj, precis som på beställning! På kvällen hade vi den lokala LRF-styrelesen här hemma (Mats är sekreterare ju) och när de hade haft möte bjöds de på Janssons frestelse med kokt ägg, grov macka och rökt korv, öl och nubbe. Under tiden hade jag också eldat på i badtunnan, så att de avslutade kvällens möte i tunnan med att bada, ta en eller ett par öl till, ta upp en och annan diskussion igen,  och njuta av det varma vattnet. När de hoppade i höll det nog ca +39°, och först tyckte de att det var jättevarmt, men när vattnet hade rörts om blev det lagom, det är ju alltid så att vattnet är varmare i det översta skiktet och har man inte gjort något med det är det kallt nere på botten. Vi brukar "paddla" runt i det med en plastpaddel, så att man lite mer har koll på hur varmt det är, över 40° är helt enkelt för varmt.
Alla verkade väldigt i alla fall väldigt nöjda och åkte inte hem förrän bortåt 23.30.

Valborgsmässoafton

Vi var på vårt årliga Valborgsfirande hos våra grannar, där i princip hela bygden samlas. För många år sedan har jag gjort ett sånghäfte som används på denna tillställning, med Vintern rasat, Du ska inte tro det blir sommar, Pippis sommarvisa, Fjäriln vingad, uti vår hage, Brevet från kolonin m.fl. sånger. Det här stället är byns gamla mölla, som ligger invid ån, och arealen till möllegården består av ett par hektar som är ingärdade av pil och andra träd, varje år ligger det en rishög, som är s.a.s. stomme till bålet, och und er kvällen hjälps alla åt att dra dit mer ris runt om från ägorna, i år även med hjälp av en fyrhjuling, vilket ju var väldigt effektivt. Det finns alltid en stor grilleld, och många tar med sig mat och grillar och har picknick. Alla våra barn är ju uppväxta med detta, och börjar nu att även dom kunna vårsångerna som vi gemensamt skrålar loss på när bålet brinner som bäst - utan sladdar, mikrofoner eller annan teknisk utrustning!

Av tradition är det mitt ex. som står för att det verkligen brinner, han kommer alltid med rullebör och ett par dunkar diesel. I år behövdes inte så mycket av den varan, allting var ju snustorrt.

Bland bygdens folk har vi även lite kändisar, en konstnär som är galen i att elda, han är mer eller mindre uppe i bålet och slänger på grenar och ris, Anders Emgård heter han, och bor i Esarps gamla skola. (Ja, Esarp där man spelade in delen av skånska mord om Esarparen!) Från Esarp kommer även en världsberömd trumpetist som heter Håkan Hardenberger. Han är lika eldningsgalen han, och släpar ris och håller på. Sedan har vi ju även vår brandmästare, dvs. mannen som är förebilden för "Kajan" i Hipp Hipp. Jo, det är så, för Johan Wester har också bott i Esarp, och det är allmänt känt att Dennis, som förlagan heter, är den som gett idén till Kajan. Han jobbar i verkligheten också mycket riktigt som utbildare på räddningsskolan. Lik Kajan? Vissa likheter kan man absolut inte bortse från.

Ja, så firar vi Valborgsmässoafton på Kornheddinge mölla. På möllan kan man till vardags avhålla mindre konferenser, eftersom Erik som äger stället har gjort det till en liten konferensgård, med vacker miljö och god mat. http://www.kornheddingekvarn.se/ Titta gärna på deras tjusiga hemsida!