"Sicken vicka!"

Den här veckan har det minsann inte varit någon vila!

Efter återbud från hovslagaren i måndags lastade vi gräsklipparen och åkte ner till Österlen och mitt förädlrahem, som jag hyr ut. Där har inte gjorts ett jota i trädgårdsväg under hela våren, så jag plockade grenar från gräset och Mats jobbade med åkgräsklipparen för att få det att se ut som en gräsmatta, helt likt blev det inte, men någorlunda. Sedan grävde jag upp en massa alm-skott och fläder-skott, som min förra hyresgäst bara har knippsat av med sekatören, trots att de stod ända inne vid husgrunden. Sånt gör mig helt vansinnig alltså, så ilskan gjorde väl att jag hade mer styrka och fick upp ganska så stora buskar.

Tisdag var det monterbygge på södra Sveriges största utomhuslantbruksmässa i Borgeby (http://www.borgebyfaltdagar.se/) där LRF Skåne hade en monter i ett av de stora halltälten. Jag och en av tjejerna på kontoret var monteransvariga och vi var alltså där större delen av tisdagen och byggde. Vi hade vatten som tema och hade gjort två stora vatten-dropps-mobiler, samt en liten barnpool, med landskap stad-land-skog-djur och natur.

Under onsdagen och torsdagen stod vi i montern, men då även med andra medarbetare, och pratade med mässbesökarna, hade en tipstävling om vatten och hade helt enkelt fullt upp hela tiden. Drygt 11.000 besökte mässan under de här två dagarna.

Igår kom då äntligen hovslagaren och vår ardenner Balder fick nya skor. Det var verkligen välbehövligt, för han hade lyckats tappa två stycken, och hans hovar blir helt trasiga med en gång.

Eftermiddagen blev ganska slapp igår eftersom det regnade, men till kväll gjorde jag fläderblomsaft och var och handlade mat i alla fall.

Nu måste jag ta i tu med poolen, som har blivit väldigt åsidosatt under veckan, och algerna har fått frodas. Jag har hällt i klor och antialgmedel, så sedan ska jag städa bottnen.

Och så ska jag byta vatten i badtunnan, och elda i den så att vi kan ta oss ett avslappnande bad ikväll med ett par kompisar som kommer och grillar lite med oss.

Under tiden MÅSTE  jag ta itu med en del kontorsjobb, skrivbordet ser ut som ett vulkanutbrott, ungefär likadant ser det ut i inkorgen i datorn.


Midsommar

Redan söndagen efter midsommar, och på något vis känns det bara som om att tiden fullständigt rasar iväg!
I år var nog en sisådär midsommar kan man säga tycker jag. Det var inte särskilt varmt, väldigt blåsigt, och lite regnskurar. Det var väderrapporten, s.a.s.
För övrigt har det varit ganska OK tycker jag. Midsommarafton var lite åka runt och kolla på ett ställe där Mats ska hugga vallen och pressa och plasta nu i veckan som kommer, sedan var vi i gårdsbutiken och handlade nypotatis, och jordgubbar.
Midsommarfirandet var som vanligt hos Lasse och Ann-Marie, och nu första gången på deras nya ställe ute vid Sjöbo. Det var ägg och sill och nypotatis och nubbe, och som vanligt blir man helt plötsligt bara jättemätt! Så då fick det väntas ett tag med jordgubbar och vispgrädde och glass.
Dans kring granen uteblev i år, kanske försvinner den delen av traditionen med flytten, vi får se, men krocket-tävlingen
kördes helt traditionsenligt, men i en ny variant, eftersom vi var fler festdeltagare. Först två omgångar där två lag gick vidare, och så en finalomgång, där de som till sist hade krockat alla andra utsågs till vinnare.
Sedan var det - som vanligt - för mörkt och lite kallt, så kaffe fick intagas inomhus. Det var roligt, och babbligt och sedan åkte vi hem vid halv ett. Mats körde och han var så himla trött, att han nätt och jämnt klarade av att ta oss hem. När vi kom hem la han sig på sängen och väntade på plats i badrummet, för att barnen först skulle borsta tänder m.m. Då somnade han med en gång, så då är man nog jättetrött. Men det har ju varit mycket på gång sista tiden, med alla maskiner, hö, pressning, plastning och allt.
Igår kom ett par damer som har köpt hö av oss innan, och hämtade en släp med hö. Sedan var vi ute i gräsfröet ett tag och plockade bort baldersbrå och sånt som inte ska finnas i fröodlingen.
Barnen skulle med mamman på något släktkalas, så vi eldade i badtunnan och grillade och badade med våra grannar. Då på kvällen blev det till sist riktigt fint och lugnt.
Idag är det lite mulet och kommer några regnstänk då och då. Jag har en del kontorsjobb som jag måste göra, och i eftermiddag kommer Magnus med lite möbler som har varit min mors. Sedan har vi problemet med var vi ska ställa dem, men det får vi väl lösa på något sätt.
Och till kväll ska vi till Malmö på födelesedagskalas hos en kompis. Sedan är midsommarhelgen 2008 slut.

Sommarlov!

Jaha, så har då äntligen sommarlovet inträtt!
Och jag har ledigt ända fram till en vecka innan höstterminen börjar - haha nä, det var bara ett skämt. Det enda jag menar med det är att det inte kommer att ringa och mejla så mycket lärare under den tiden. Men det är så gott som magiskt, för veckan innan skolan börjar sätter det igång som på en given signal!
Nu under sommaren är det mer lite konsumentinriktade aktiviteter, och så förstås jobb i jordbruket, vi har ju ganska mycket mer hö att skörda, sedan går tröskningen igång, och då är det ju först gräsfrö, och sedan kommer spannmålsskörden. Ska även bli intressant att se om det blir någon havre att skörda med självbindare i år!!
Ja, sommaren är här, och med den en hel del förväntningar... Men som vanligt är det väl viktigast att njuta av varje dag och det den bjuder på - Carpe Diem!
Gårdagen har varit och kommer aldrig mer igen, morgondagen är ett oskrivet blad som du inte vet något om, det är dagen idag som du kan uppleva och njuta av.

lite krångel...

Alltså, ibland får jag bara fnatt!
Nu har jag försökt att uppdatera min profil och jag får alltså inte in någon bild där, det är bara sååååå tråkigt!
Jag vet inte om det beror på att hela bloggtjänsten har flyttat, så att det kanske bara är lite flyttproblem, men man kör ju liksom fast på något sätt.
Jag ska nog istället sticka till Genarp och köpa linolja så att jag kan olja våra trädgårdsmöbler.
Hoppas att det här löser sig, det verkar så himla fånigt att bara ha en sån där dummi-ruta när man verkligen försöker att få in en bild där!!

måndag igen

Så är det måndag igen, ny vecka och en massa som ska hända igen. Mats har beställt ny fläktrem till traktorn, och idag är det inget hö-kör.
Det är nog så att vi får ta en kontorsdag, helt enkelt.
Jag har något protokoll som måste skrivas, och så kanske man skulle börja sortera runt i alla drivor av papper, ta tag i saker och få undan en del. När nu sommarlovet börjar kan det ju vara bra att ha ordning på det mesta, för sedan är det ju inte så mycket aktivitet för min del. Då ska jag mer gå in för att vara poolskötare och kanske lite trädgårdsarbetare. Fast snart så kommer det ju mera hö, och man skulle nog aktivera sig lite mer med hästarna också. Ta en tur med Pascha, och åka till Östarp och köra lite med Balder. Jäklar, jag måste också ringa veterinären och få recept på p-piller till katterna, det får jag inte glömma!

En del av höet är skördat

Så, nu är i alla fall en del av vårt hö bärgat. Fast, jag skulle tippa att det är mindre än hälften, och det som vi har tagit nu är ju det som var ganska kort och tunt och började liksom torka bort, så om allt går som det ska har vi kanske 3/4 kvar. Det har vi alltså då inte ens slagit, utan det ska stå lite till, för till hästar ska det ju vara mer växttråd och inte för hög proteinhalt. Så det blir kanske ett par dagars andrum då. Nu gick ju fläktremmen på ena traktorn lagom igår också när vi hade pressat klart, så då får det ju fixas en ny till den, vilket kan ta ett par dagar enligt Mats, och hur som helst är det ju först i morgon man kan få kontakt med maskinfirman och beställa någon. Men det blir väl inte någon söndag i solstolen just för det, utan säkert en massa annat som ska hända. Det ska pressas hö hos en av dem som Mats har varit och slagit hos, och så var det nog något annat på gång också.
Fast vi ska inte slita med något höintag på vår egen hötork idag ialla fall.

Höskörd!

Här går det undan, och med den här högsommarvärmen blev det hastigt och plötsligt höskörd!
Vi har slagit en del av vallen bara, bara några plättar där gräset inte ville växa mer p.g.a. torkan. Man såg på det att det liksom mer höll på att börja torka där det stod, så då var det bäst att rädda vad som räddas kan.
Den nya slåtterkrossen är riktigt bra, och då menar jag alltså verkligen riktigt bra. Den tar allt och det ser snyggt ut efteråt som om man hade kört med gräsklipparen.
Vändaren är samma gamla maskin, men den är ju  i alla fall hel i år och omskött så att den ska orka. Hoppas det, ta i trä!!!
Pressen har det varit en del turer med, men nu verkar det som om allt ska funka. Det är som Mats säger, köper man begagnat får man ta med i beräkningarna att det blir en del mek!
Vi la in lite balar i torken igårkväll, så nu doftar det härligt nytt hö inne i logen igen, det är en alldeles fantastisk sommardoft, som nog fler än vi bönder kan älska! Såvida man inte är allergisk förstås!
Jag tycker att hela höskörden har olika och härliga dofter, först det nyslagna gräset, det är speciellt för sig, sedan när höet håller på att torka men ligger på slag, och så höet när det är inlagt. När man startar fläkten i torken sprider sig doften över hela gården, då är det sommardoft av hög kaliber!! Fläktens vrålande får man ta, men den dagen man kan sluta köra den är härlig också.