Valborgsmässoafton

Vi var på vårt årliga Valborgsfirande hos våra grannar, där i princip hela bygden samlas. För många år sedan har jag gjort ett sånghäfte som används på denna tillställning, med Vintern rasat, Du ska inte tro det blir sommar, Pippis sommarvisa, Fjäriln vingad, uti vår hage, Brevet från kolonin m.fl. sånger. Det här stället är byns gamla mölla, som ligger invid ån, och arealen till möllegården består av ett par hektar som är ingärdade av pil och andra träd, varje år ligger det en rishög, som är s.a.s. stomme till bålet, och und er kvällen hjälps alla åt att dra dit mer ris runt om från ägorna, i år även med hjälp av en fyrhjuling, vilket ju var väldigt effektivt. Det finns alltid en stor grilleld, och många tar med sig mat och grillar och har picknick. Alla våra barn är ju uppväxta med detta, och börjar nu att även dom kunna vårsångerna som vi gemensamt skrålar loss på när bålet brinner som bäst - utan sladdar, mikrofoner eller annan teknisk utrustning!

Av tradition är det mitt ex. som står för att det verkligen brinner, han kommer alltid med rullebör och ett par dunkar diesel. I år behövdes inte så mycket av den varan, allting var ju snustorrt.

Bland bygdens folk har vi även lite kändisar, en konstnär som är galen i att elda, han är mer eller mindre uppe i bålet och slänger på grenar och ris, Anders Emgård heter han, och bor i Esarps gamla skola. (Ja, Esarp där man spelade in delen av skånska mord om Esarparen!) Från Esarp kommer även en världsberömd trumpetist som heter Håkan Hardenberger. Han är lika eldningsgalen han, och släpar ris och håller på. Sedan har vi ju även vår brandmästare, dvs. mannen som är förebilden för "Kajan" i Hipp Hipp. Jo, det är så, för Johan Wester har också bott i Esarp, och det är allmänt känt att Dennis, som förlagan heter, är den som gett idén till Kajan. Han jobbar i verkligheten också mycket riktigt som utbildare på räddningsskolan. Lik Kajan? Vissa likheter kan man absolut inte bortse från.

Ja, så firar vi Valborgsmässoafton på Kornheddinge mölla. På möllan kan man till vardags avhålla mindre konferenser, eftersom Erik som äger stället har gjort det till en liten konferensgård, med vacker miljö och god mat. http://www.kornheddingekvarn.se/ Titta gärna på deras tjusiga hemsida!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback