Höet är bärgat!

Jag har ju inte skrivit något på ett tag och det beror på att vi har jobbat med att ta in vårt hö, det gjorde vi i torsdags och fredags, och sedan var jag faktiskt fullständigt slut, höet har vi pressat i småbalar, alltså såna här helt traditionella rektangulära balar med två snören på, som är ca 35x40x70 cm, och väger sådär 12 kg. Och som man hanterar mycket för hand.

Vi har tagit in ca 1800 stycken i vår skulltork under de här två dagarna. Som tur var lyckades vi få hjälp av lite olika personer, någon granne, en kille som inte hade fått något sommarjobb etc. Först åker man i en gallervagen efter pressen och packar balarna i den, sedan när man kommer hem till skulltorken står man därinne och packar alla balarna snyggt och ordentligt lager för lager, för att det ska blåsa luft genom alltihop så jämnt som möjligt.

I fredagskväll blev vi färdiga vid ca. 22.00, då avslutade vi dagen med att äta jordgubbar och mjölk, sedan var det skönta att gå och duscha minsann, jag var alldeles svart om benen av allt damm antagligen, och håret var ju fullt med små höbitar också. Under helgen sedan har jag varit på "Skånsk Mat i Smyge" som är en s.k. matmarknad nere på Sveriges sydligaste udde. Där såldes det korvar och bröd och en massa annat i matväg, och så bakas det "äggakaga" som man kan köpa och äta där, sedan kan man gå på kaffekalas med sju sorters kakor.

Jag var där och hade "Matspaning"  dvs. pratade om svenska råvaror, ursprungsmärkning, butikernas och charkföretagens olika märkningar m.m. prat om mat. Det här höll på 11.00-16.00 båda dagarna, och det var MASSSOR av människor som besökte marknaden, så det tog en del på krafterna det med.

Idag har vi däremot besiktigat våra motorcyklar, så ikväll tog vi oss en liten tur in till Staffanstorp och åt en vårrulle vid gatuköket,  mest för att Mats hade blivit sugen på det, annars har det varit jobb, och åter jobb i dag också. Nu måste skördetröskan igång, för vår rödsvingel börjar se väldigt mogen ut, så det har varit en del servande och iordningställande av den idag, och så har vi räfsat (med en maskin!) vallen efter höpressningen, och tagit bort de sista resterna, så att nytt gräs kan växa på där igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback