Så blev det oktober...

Sommardagar i oktober, det är väl ändå inte så vanligt, men det kanske är så att saker och ting har blivit lite omkastade det här året, för om man ser på det så, så har vi ju haft höstväder när det skulle vara sommar, så det är ju inte mer än rättvist att det blir lite sommar nu istället.
Hela sommaren har mest gått åt till att vänta på att det skulle bli fint väder, och när det nu blev det så ska ju allt göras och hända.
Vi har inte ens kunnat skörda hö i vanlig ordning, utan det blev inte förrän nu, och då fick det blir storbalar och plastning och så får det gå som köttdjursfoder.
Höstterminen gick också i gång med buller och bång, först en rejäl kurs på högskolan i Kristianstad med ca 50 deltagare, det är ju alltid roligt när det är så pass många, som vanligt då alltid lite joxigt med hur de ska ta sig till gårdar o.s.v. men det brukar lösa sig. Sedan är det alltid lika spännande att lyssna på dem om deras upplevelser när det har besökt ett lantbruk. Så alldeles underbart att höra om hur deras syn på en vardaglig sak som mjölk har förändrats, från att utan en tanke gladeligen ha tippat ut en kanske full förpackning med mjölk när datumet har gått ut till att lukta och smaka och tänka att man kanske kan göra pannkakor istället med mjölken eftersom man har sett bondens vardag och fått en inblick i vilket enormt arbete som ligger bakom mjölken som produceras ute på våra gårdar.
Samma sak gäller när de har fått se hur potatis och grönsaker växer och skördas, hur köttproducerande lantbruk fungerar och alla stora maskiner och kostnader för dem.
För mig känns det bra att jag har öppnat dörren för de här studenterna till en ny värld, gett dem ett nytt språk och satt på dem lantbruksglasögon så de kan se med andra ögon på mycket som finns runt om oss i vår vardag, både ifråga om mat och tjänster, men även med tanke på natur och miljö.

Min verksamhet spänner ju över alla åldrar och nu i dagarna är det elever som går i år 4-6 som ska få komma ut på besök på naturbruksgymnasierna i Svalöv och Skurup och se på växter, djur och maskiner där.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback